Zaznacz stronę
Lucerna, a oczyszczenie organizmu

Lucerna, a oczyszczenie organizmu

Oczyszczanie naszego organizmu to proces, którym zazwyczaj zajmują się organy takie jak wątroba i nerki. To ich zadaniem jest metabolizowanie, czyli przetwarzanie, wszystkich składników odżywczych, które zjadamy lub wypijamy oraz sortowanie ich – substancje, które są źródłem energii zostają rozłożone do prostych związków oraz zatrzymane w organizmie, natomiast substancje, z których nasz organizm nie ma pożytku są wydalane z moczem, potem czy też kałem. Zazwyczaj nerki i wątroba doskonale radzą sobie z oczyszczaniem naszego organizmu, jednak od czasu do czasu warto wspomóc je naturalnymi suplementami. Ich zadaniem jest stymulacja pełnego oczyszczania organizmu, które pozwoli nam na przyspieszenie procesów metabolicznych oraz oczyszczenie naszego ciała ze szkodliwych substancji, zalegających w nim. Jeśli zależy nam na oczyszczeniu organizmu, warto zainwestować w doskonałą mieszankę naturalnych substancji, jakim jest program COLO VADA. Zawarte w nim składniki są stuprocentowo bezpieczne dla naszego organizmu, wspomagają pozbywanie się szkodliwych związków oraz stymulują odnowę mikroflory biologicznej naszego ciała.

W skład programy COLO VADA wchodzi między innymi wyciąg z lucerny. Jest on źródłem chlorofilu – naturalnego barwnika, który powszechnie spotykany jest w roślinach zielonych. Ze względu na fakt, iż absorbuje on energię słoneczną, chlorofil zwany jest potocznie słonecznym barwnikiem. A jakie jest jego działanie? Zawarty w wyciągu z lucerny chlorofil przyspiesza przemianę materii, co przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów oraz oczyszczenia naszego organizmu ze wszystkich zalegających w nim, szkodliwych substancji. Co więcej, chlorofil w znacznym stopniu przyczynia się do regeneracji mikroflory jelitowej, czyli bakterii, niezbędnych do przeprowadzania procesów metabolicznych.

Jeśli zastosujemy się do wskazań programu COLO VADA możemy być pewni, że nasza perystaltyka jelitowa przyspieszy, pozbędziemy się uporczywych zaparć, a także odczujemy niezwykłą lekkość oraz oczyszczenie.

Łopian większy i jego właściwości lecznicze

Łopian większy i jego właściwości lecznicze

Z dwóch występujących w naturze rodzajów łopianu, szczególne znaczenie w medycynie oraz kosmetyce ma łopian większyArctium lappa. Ta pospolita roślina o bardzo charakterystycznych kwiatach chronionych przez koszyczki kwiatowe – czyli tzw. „rzepach” – ceniona była już w średniowieczu ze względu na swoje wszechstronne działanie prozdrowotne.

Łopian większy

Łopian większy

Łopian większy mimo niepozornego wyglądu posiada nieocenione właściwości lecznicze, zwłaszcza w zakresie zwalczania chorób skóry oraz dolegliwości związanych z łupieżem czy nadmiernym wypadaniem włosów. Ponadto łopian jest ceniony ze względu na działanie żółciopędne, napotne oraz moczopędne, dzięki czemu efektywnie stymuluje procesy oczyszczania organizmu z toksyn oraz wspomaga walkę z infekcjami.

Jaka część łopianu wykorzystywana jest w ziołolecznictwie?

W przypadku łopianu zazwyczaj wykorzystywaną w ziołolecznictwie częścią rośliny jest jej korzeń. Niekiedy stosowane są także nasiona bądź liście łopianu. Korzeń łopianu to bogate źródło wielocukrów, w tym przede wszystkim inuliny będącej naturalnym probiotykiem, a ponadto bakteriostatycznych i grzybobójczych związków poliacetylenowych oraz seskwiterpenów i lignanów, oprócz tego także olejków eterycznych, garbników, flawonoidów, a dodatkowo witamin: C, A i B2, siarki i fosforu.

Jakie choroby leczy łopian?

Bogactwo komponentów o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym czyni z łopianu doskonały środek leczniczy w przypadku takich chorób skóry, jak grzybice, łuszczyca, świąd czy też trądzik, zarówno młodzieńczy, jak i różowaty. Oprócz tego wywar z korzenia łopianu często wykorzystywany jest w pielęgnacji włosów, skutecznie zwalczając łupież suchy, jak również tłusty, oraz hamując nadmierne wypadanie i wzmacniając łamliwe włosy. Stosowanie wywaru z formie płukanki po każdym myciu włosów pomaga także zredukować nadmierne przetłuszczanie się skóry głowy oraz włosów u ich nasady, w efekcie czego fryzura nabiera objętości i staje się bardziej podatna na stylizację. Oprócz powyższych chorób łopian leczy reumatoidalne zapalenie stawów.

O tym już pisałam

Właściwości bakteriostatyczne łopianu znajdują także zastosowanie w przypadku zwalczania infekcji, zarówno wirusowych, jak i bakteryjnych. Dzięki doustnemu spożywaniu naparu z korzenia łopianu możemy zwiększyć potliwość na całym ciele, co sprzyja oczyszczaniu się organizmu z toksyn oraz drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponadto antybakteryjne związki: inulina, seskwiterpeny, lignany oraz związki poliacetylenowe wspomagają naturalne mechanizmy obronne organizmu i przyśpieszają proces powrotu do zdrowia. Z tego powodu warto w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie włączyć wywar z łopianu do codziennej diety jako naturalny sposób na podniesienie odporności.

Nie zapominajmy też o układzie moczowym.

Łopian to także panaceum na dolegliwości ze strony układu moczowego – jego moczopędne oddziaływanie wzmaga oczyszczanie się pęcherza i dróg moczowych z bakterii, co docenią w szczególności kobiety o skłonnościach do częstych infekcji dolnych dróg moczowych. Stosowany u kobiet z bolesnymi i nieregularnymi miesiączkami wywar z łopianu pozytywnie oddziałuje na wyregulowanie cyklu oraz zmniejszenie krwawień.

Przewód pokarmowy też będzie Ci wdzięczny…

Korzeń łopianu polecany jest do stosowania także u osób mających różnorakie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Dzięki stymulacji wydzielania żółci oraz soków trawiennych w żołądku, łopian wspomaga przemianę materii oraz zwiększa wchłanialność substancji odżywczych z pożywienia. Rekomendowany jest w przypadku problemów ze zgagą i refluksem żołądkowo-przełykowym, a oprócz tego w leczeniu niewydolności wątroby i zapalenia pęcherzyka żółciowego. Łopian doskonale sprawdzi się przy kłopotach z kamieniami nerkowymi bądź żółciowymi.

Sezam indyjski

sezam indyjski

Nasiona sezamu indyjskiego

Sezam indyjski, znany także jako sezam wschodni, kunżut, łogowa wschodnia – gatunek jednorocznej rośliny oleistej z rodziny połapkowatych.

Głównymi producentami sezamu są Indie i Chiny jako roślina uprawna.

Jeszcze w 1500 roku przed naszą erą kunżut był nie tylko znany Egipcjanom, lecz był również szeroko wykorzystywany w charakterze lekarstwa.

Poprawna nazwa zwrotnikowej trawiastej rośliny, dającej pożyteczne i smaczne nasiona – Sesamum indisum (sezam indyjski). Dojrzałe strąki kunżutu przy najmniejszym dotknięciu otwierają się z głośnym prztyczkiem. Widocznie znane zdanie Ali-Baby «Sezamie, otwórz się!» ma jakiś wydźwięk do bogactwa, tkwiącego wewnątrz strąka kunżutu.

Nasiona kunżutu są pożyteczne dla całego organizmu.

W sezamie znajduje się 25% białka, niezbędnego dla odbudowania i wzrostu tkanki mięśniowej. Sezam zawiera: cynk, wapń, miedź, żelazo, fosfor, magnez i potas. Nasionka Kunżutu zawierają około 50-60% tłuszczu. Tłuszcz otrzymywany z nasion kunżutu, jest równoważny innym tłuszczom roślinnym, jeżeli nie uwzględnić tego, że witamin jest w nim mało, a witamin z grupy A w tłuszczu sezamowym nie ma wcale.

(więcej…)

Wrotycz

Wrotycz

Wrotycz

Właściwości lecznicze.

Przy dużej liczbie chorób można wykorzystać lecznicze właściwości tej rośliny.

Roślina jest stosowana na poty, ma właściwości antyseptyczne, przeciwskurczowe, przeciwglistne, przeciwobrzękowe i przeciwzapalne. Jej żółciopędne działanie wykorzystają przy chorobach żołądkowo-jelitowych. Spowalnia rytm pracy serca.

 

Przy pomocy składników tej rośliny goją się wrzody, usuwane są okrągłe glisty – pasożyty (askarydy). Występuje polepszenie zdrowia u chorych z kamienicą nerkową, mających migreny, epilepsje, choroby skórne, w tym zaraźliwe (świerzb), przy zwichnięciach i otwartych ranach. To tonizujący i wzbudzający środek podnoszący ciśnienie. Eteryczne olejki wrotyczu mają właściwości pobudzające układ nerwowy.

(więcej…)

Wanilia

Obok szafranu i kardamonu, wanilia jest najdroższą przyprawą na świecie. Hodowcy są znani z „markowania” swoich ziarenek ukłuciem szpilki, zanim zostaną one zebrane, w celu identyfikacji właściciela i zapobieganiu kradzieży. Wanilia pochodzi z Meksyku, gdzie nadal uprawiana jest komercyjnie. Wanilia była używana przez Azteków do aromatyzowania ich królewskiego drinku xocolatl – mieszanki ziaren kakao, wanilii i miodu. Cortez sprowadził wanilię do Europy w XVI wieku, po tym jak ujrzał Montezuma pijącego miksturę na bazie kakao.

(więcej…)