Zaznacz stronę
Wrotycz

Wrotycz

Właściwości lecznicze.

Przy dużej liczbie chorób można wykorzystać lecznicze właściwości tej rośliny.

Roślina jest stosowana na poty, ma właściwości antyseptyczne, przeciwskurczowe, przeciwglistne, przeciwobrzękowe i przeciwzapalne. Jej żółciopędne działanie wykorzystają przy chorobach żołądkowo-jelitowych. Spowalnia rytm pracy serca.

 

Przy pomocy składników tej rośliny goją się wrzody, usuwane są okrągłe glisty – pasożyty (askarydy). Występuje polepszenie zdrowia u chorych z kamienicą nerkową, mających migreny, epilepsje, choroby skórne, w tym zaraźliwe (świerzb), przy zwichnięciach i otwartych ranach. To tonizujący i wzbudzający środek podnoszący ciśnienie. Eteryczne olejki wrotyczu mają właściwości pobudzające układ nerwowy.

Wrotycz – ogólny opis

Wrotycz (Tanasjtum) – wieloletni krzew lub trawa, należąca do rodziny astrów (również chryzantemy często są włączane do rodziny wrotyczów). Liście przybierają owalną formę, mają pierzaste poszarpane listki, na których znajdują się kleiste wydzieliny, czasem nawet żywice. Liście posiadają silny charakterystyczny zapach. Kwiatki zebrane są w gęste i pulchne kwiatostany.

 

Wrotycz – rodzaje i teren wyrastania

Na temat ilości odmian tej rośliny podawane są różne dane – od 50 do 120 rodzajów, które występują w krajach Europy i Azji z umiarkowanym klimatem, Afryki Północnej i w Ameryce Północnej. Rosja i przyległe do niej kraje posiadają 30-40 rodzajów. Rośnie ona we wszystkich regionach – górskich, stepowych i w tundrze. Najbardziej rozpowszechniony jest wrotycz zwykły.

To chwast, który można spotkać obok dróg.

Jego odmian i nazw jest tak wiele, że miejscowa ludność nawet nie przypuszcza, że mówiąc, na przykład, o krwawniku, ma na myśli zwykły wrotycz. Niektóre jego rodzaje to: piołuno-liściasta, srebrzysta,  kamforowa, Bugłasa, Charadżana i inne. W Rosji także często spotyka się wrotycz balsamiczną, uprawiana od ponad trzech tysięcy lat przez człowieka jako roślina spożywcza, lecznicza i produkt aromatyczny.

 

Wrotycz – lecznicze formy

W charakterze leczniczego środka wykorzystuje się kwiatowe koszyczki, liście, z których wytwarzany jest proszek, wywary i aromatyczne olejki. Liście na początku kwitnięcia oddziela się od łodyg i suszy w suszarniach. Także wykorzystywany jest sok rośliny, zmieszany z miodem lub syropem cukrowym. Wrotycz jest lekko-trującą rośliną, która wypędza z organizmu pasożyty (askarydy).

 

Wrotycz – recepty

  • Wyciąg lub wywar wrotyczu przygotowuje się z jednakowej ilości surowca, i wykorzystuje się przy różnych chorobach: 2 łyżki stołowe suchych rozdrobnionych kwiatków wrotyczu zalać 0,5 litra wrzątku, gotować na słabym ogniu 10 minut. Roztwór cedzi się i używa trzy razu na dzień do jedzenia. Przy chorobie wrzodowej: pić po pół szklanki napoju.
  • Wino z wrotyczu: 50 gram kwiatków, 1 butelka muszkatołowego wina. Używać po 8 dniach. Pić w ilości 30-40 gram po jedzeniu.
  • Mieszanka dla leczenia pasożytów: wrotycz, piołun, rumianek – po 1 łyżce, gotować, doprowadzić do wrzenia, ochłodzić, rozetrzeć ząbek czosnku, dodać do roztworu. Stosować lewatywę na noc.

 

Wrotycz – przeciwwskazania

Ponieważ ta roślina lecznicza posiada lekko trujące działanie, nie wolno stosować jej w większych ilościach. Może ona wywołać skrócenie macicy przy ciąży i przedwczesny poród lub aborcja. Nie należy podawać preparatów z wrotyczem dzieciom w młodym wieku.

Share This