Zaznacz stronę
sezam indyjski

Nasiona sezamu indyjskiego

Sezam indyjski, znany także jako sezam wschodni, kunżut, łogowa wschodnia – gatunek jednorocznej rośliny oleistej z rodziny połapkowatych.

Głównymi producentami sezamu są Indie i Chiny jako roślina uprawna.

Jeszcze w 1500 roku przed naszą erą kunżut był nie tylko znany Egipcjanom, lecz był również szeroko wykorzystywany w charakterze lekarstwa.

Poprawna nazwa zwrotnikowej trawiastej rośliny, dającej pożyteczne i smaczne nasiona – Sesamum indisum (sezam indyjski). Dojrzałe strąki kunżutu przy najmniejszym dotknięciu otwierają się z głośnym prztyczkiem. Widocznie znane zdanie Ali-Baby «Sezamie, otwórz się!» ma jakiś wydźwięk do bogactwa, tkwiącego wewnątrz strąka kunżutu.

Nasiona kunżutu są pożyteczne dla całego organizmu.

W sezamie znajduje się 25% białka, niezbędnego dla odbudowania i wzrostu tkanki mięśniowej. Sezam zawiera: cynk, wapń, miedź, żelazo, fosfor, magnez i potas. Nasionka Kunżutu zawierają około 50-60% tłuszczu. Tłuszcz otrzymywany z nasion kunżutu, jest równoważny innym tłuszczom roślinnym, jeżeli nie uwzględnić tego, że witamin jest w nim mało, a witamin z grupy A w tłuszczu sezamowym nie ma wcale.

Sezam indyjski – Pożytek i właściwości

Główny pożytek kunżutu to właściwości odmładzające i duża zawartość wapnia. Dobową potrzebę wapnia można zadowolić 100 gramami siemion kunżutu. Cynk i fosfor biorą udział w budowaniu tkanki kostnej, dlatego obecność tych minerałów w składzie nasion kunżutu powoduje że sezam sprzyja profilaktyce osteoporozy.

Duża ilość błonnika w nasionach kunżutu zapobiega chorobom układu pokarmowego, ponieważ sprzyja regularnej funkcji jelit. Pożyteczne tłuszcze obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Nasiona kunżutu, jak i otrzymane z niego tłuszcze, są silnymi antyoksydantami.

W zależności od gatunku rośliny, nasiona kunżutu mogą być żółtego, brązowego, czarnego lub czerwonego koloru. Nasiona kunżutu psują się dość szybko – z uwagi na wysoki poziom tłuszczu w nim zawartego. Tłuszcz, otrzymany z siemion kunżutu, świetnie oczyszcza cały organizm i wyprowadza z niego szkodliwe produkty metabolizmu.

Przeciwwskazania w stosowaniu nasion kunżutu

Nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań w stosowaniu sezamu. Kunżut posiada lekkie przeczyszczające działanie, posiada zdolność nawilżania jelit. Kaloryczność kunżutu to 582 kilokalorii. Dlatego należy go używać w niedużych ilościach. W charakterze środka przeczyszczającego należy wykorzystać coś mniej kalorycznego.

Zastosowanie nasion kunżutu do celów medycznych

Nasiona kunżutu są zdolne unieszkodliwiać toksyny. W tym celu przyjmujemy rozdrobnione nasiona w ilości 20 gramów. Proszek kunżutu przyjmujemy trzy razu na dzień razem z wodą przed spożyciem posiłków. Tłuszcz kunżutu w celach antyoksydacyjnych trzeba przyjmować w ilości 25-30 gram na dobę.

Przy niestrawnościach należy rozdrobnić 1-2 g. nasion kunżutu i rozmieszać je w miodowym roztworze (na szklankę ochłodzonej wody przegotowanej 1 g. łyżeczki miodu). Pić do polepszenia stanu niedużymi porcjami. Przy zapaleniach gruczołu mlecznego należy do chorego miejsca przykładać rozdrobniony w proszek nasion kunżutu, wymieszany z tłuszczem roślinnym.

Przy hemoroidach należy zalać 2 stołowe łyżki rozdrobnionego kunżutu pół litrem wrzątku, podgotować około pięciu minut na małym ogniu. Można go pić w nieograniczonej ilości, jak również codziennie przemywać nimi chore miejsce. Zaleca się w czasie leczenia wypijać na czczo 1 stołową łyżkę kunżutu.

Przy bólach w kończynach i lędźwiach należy przyjmować proszek z nasion kunżutu. Nasiona trzeba wstępnie usmażyć na patelni do momentu uzyskania charakterystycznego zapachu, po czym należy rozetrzeć w proszek. Przyjmować jeden raz na dzień nie więcej niż jedną stołową łyżkę razem z taką samą ilością miodu, zapijając gotowaną, z lekka ciepłą wodą z rozpuszczoną w niej szczyptą imbiru.

Nasiona kunżutu nie przepuszczają ultrafioletowego promieniowania, z czego aktywnie skorzystał przemysł kosmetyczny. Kunżut jest w składzie kremów do opalania. Kunżut pomaga też przy podrażnieniach skóry, skaleczeniach i oparzeniach słonecznych.

Oficjalna medycyna szeroko stosuje wyściskany z siemion tłuszcz, jako podstawę dla przygotowania preparatów do iniekcji, jak również przy wyrobie maści, plastrów i olejnych emulsji.

Maseczka z tłuszczu kunżutu sprzyja zwężeniu porów, i dodaje przyjemny odcień skórze.

Ufarbowanym lub zniszczonym włosom, maseczka z tłuszczu kunżutu doda blask, miękkość, i wzmocni je.

Zastosowanie nasion kunżutu w sztuce kulinarnej

Nasiona kunżutu wykorzystuje się dla dodania smaku i tekstury pieczeniom i sałatom.

Nasiona kunżutu wykorzystywane są w przyprawach azjatyckich i wschodnich.

Kunżut jest stosowany przy produkcji chałwy.

W Japonii i Chinach przyjęto posypywać nasionami kunżutu jarzyny i sałaty.

Harmonijnie łączy się kunżut z ryżem, wołowiną.

W Korei podstawową przyprawą jest sól kunżutna – mieszanka zmielonych obsmażonych nasion i sól kuchenna.

Przygotowanie kefiru z kunżutu

Zamoczyć wieczorem jedną szklankę nasion kunżutu. Rano dodać do nich półtora szklanki wody i zmieszać w mikserze. Przecedzić przez gazę do szklanki i pozostawić w ciepłym miejscu (+25-30°Z). Nakryć gazą. Kefir po 10-12 godzinach będzie gotowy do użycia. Można dodać do niego dla smaku cytrynowego soku, wanilii lub miodu.

Przygotowanie mleka z kunżutu

Porcja jest obliczona na czterech osób. Zamoczyć wieczorem w dwu szklankach wody jedna szklankę nasion kunżutu. Rano dodać 3 daktyle bez pestek lub 1 stołową łyżkę miodu. Można dodać ćwierć herbacianej łyżki soli (lecz nie obowiązkowo). Wszystko dokładnie wymieszać w mikserze i przecedzić przez gazę.

Share This